Hívjon minket: +36 (30) 6038 409
H-4300 NYÍRBÁTOR, Fürdő utca – Sárkány Fürdő | |Nézze meg a térképen|
 

CSARODA – REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS FA HARANGLÁB

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járva lépten-nyomon középkori templomokra bukkanunk. Az egyik ilyen gyöngyszem Csarodán található, a román stílusú templom a XIII. században épült. Északi falán bizánci freskók vannak szintén ebből az időszakból, míg a szentélyben XIV. századi alakos képek láthatók.

A freskók közül a hajó bal oldali falán található szentek alakjai a legrégebbiek, balról jobbra haladva szigorú bizánci rendben, János apostol, Kozma és Damján, az orvosszentek, Szent Péter és Szent Pál, Szűz Mária és a Szent Család követi egymást.

A szentély falán a 12 apostol közül ma már csak 6 képe vehető ki, az ablak két oldalán pedig Szent Katalin és Szent Dorottya alakját látjuk.

A XVII. században népies-virágos levélcsokrot festettek a templom külső-belső falaira, a barokk stílusú szószék és bútorzat a XVIII. században készült.

A templom közelében áll a népies stílusú, tölgyfából ácsolt, hatszögletes harangláb. A 14 méter magas építményt zsindellyel fedett sisak koronázza.

Cím: Csaroda, Kossuth utca 9.

A kulcs Gál Miklósné Piroska néninél van (06 20 444-7624), érdemes érkezés előtt egyeztetni.

Adomány: 400 Ft (felnőtt)

Szállástipp Csarodán: Csaronda Vendégház

TÁKOS

“Mezítlábas Notre Dame”

A település legmagasabb pontján épült a református templom, amely a XVIII. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása.

A mai templom első, keleti része 1766-ban épült, majd 1784-ben nyugat felé bővítés történt. A favázas, paticsfalú építmény alapját 40-45 centiméter átmérőjű fagerendák képezik. A fa léceket vesszővel fonták be, és pelyvás sárral tapasztották. Ezért is nevezik így: “mezítlábas Notre-Dame”.

A templom egyik büszkesége az 58 festett táblából álló kazettás mennyezet. Alkotója Asztalos Lándor Ferenc, ahogyan az az egyik táblán olvasható. A kazettákon más és más virágmotívumok szerepelnek, bennük felfedezhetők a horoszkóp állatövi jegyei is. További érdekesség, hogy a nap fénye pontosan azokban a hónapokban világítja meg a kazettákat, amikor annak hava van.

A hatszögletű szószéket, amelyet szintén virágmotívumok díszítenek, ugyancsak Asztalos Lándor Ferenc készítette 1766-ban.

A beregi keresztszemes hímzéssel készült terítőket, valamint a padokat a helyiek készítették.

Szállástipp Tákoson: Baráth Vendégház és Vendégasztal

A templomlátogatás előtt vagy után érdemes megpihenni a közeli Baráth Vendégház és Vendégasztal portáján, ahol autentikus beregi ízeket kóstolhatunk meg. Tengeridarás töltött káposzta, lapcsánka, tarkedli… Te mindegyik ételt ismered?

Cím: Tákos, Bajcsy-Zsilinszky út 27.

Tel: (70) 330 4209

TISZA-STRANDOK: TIVADAR ÉS GERGELYIUGORNYA (VÁSÁROSNAMÉNY)

Tengerpartot idéző homokos strandok, parkosított pihenőrész, lassan mélyülő vízpart jellemzi a Tivaradnál és Gergelyiugornyánál található szabadstrandokat.

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói
 

Keressenbennünket:

4300 Nyírbátor, Fürdő utca
Hungary
+36 30 6038 409

Sign up for Newsletter: