Hívjon minket: +36 (30) 6038 409
H-4300 NYÍRBÁTOR, Fürdő utca – Sárkány Fürdő | |Nézze meg a térképen|
 

CSARODA – REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS FA HARANGLÁB

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járva lépten-nyomon középkori templomokra bukkanunk. Az egyik ilyen gyöngyszem Csarodán található, a román stílusú templom a XIII. században épült. Északi falán bizánci freskók vannak szintén ebből az időszakból, míg a szentélyben XIV. századi alakos képek láthatók.

A freskók közül a hajó bal oldali falán található szentek alakjai a legrégebbiek, balról jobbra haladva szigorú bizánci rendben, János apostol, Kozma és Damján, az orvosszentek, Szent Péter és Szent Pál, Szűz Mária és a Szent Család követi egymást.

A szentély falán a 12 apostol közül ma már csak 6 képe vehető ki, az ablak két oldalán pedig Szent Katalin és Szent Dorottya alakját látjuk.

A XVII. században népies-virágos levélcsokrot festettek a templom külső-belső falaira, a barokk stílusú szószék és bútorzat a XVIII. században készült.

A templom közelében áll a népies stílusú, tölgyfából ácsolt, hatszögletes harangláb. A 14 méter magas építményt zsindellyel fedett sisak koronázza.

Cím: Csaroda, Kossuth utca 9.

A kulcs Gál Miklósné Piroska néninél van (06 20 444-7624), érdemes érkezés előtt egyeztetni.

Adomány: 400 Ft (felnőtt)

Szállástipp Csarodán: Csaronda Vendégház

TÁKOS

“Mezítlábas Notre Dame”

A település legmagasabb pontján épült a református templom, amely a XVIII. századi népi építészet kimagasló művészeti alkotása.

A mai templom első, keleti része 1766-ban épült, majd 1784-ben nyugat felé bővítés történt. A favázas, paticsfalú építmény alapját 40-45 centiméter átmérőjű fagerendák képezik. A fa léceket vesszővel fonták be, és pelyvás sárral tapasztották. Ezért is nevezik így: “mezítlábas Notre-Dame”.

A templom egyik büszkesége az 58 festett táblából álló kazettás mennyezet. Alkotója Asztalos Lándor Ferenc, ahogyan az az egyik táblán olvasható. A kazettákon más és más virágmotívumok szerepelnek, bennük felfedezhetők a horoszkóp állatövi jegyei is. További érdekesség, hogy a nap fénye pontosan azokban a hónapokban világítja meg a kazettákat, amikor annak hava van.

A hatszögletű szószéket, amelyet szintén virágmotívumok díszítenek, ugyancsak Asztalos Lándor Ferenc készítette 1766-ban.

A beregi keresztszemes hímzéssel készült terítőket, valamint a padokat a helyiek készítették.

Szállástipp Tákoson: Baráth Vendégház és Vendégasztal

A templomlátogatás előtt vagy után érdemes megpihenni a közeli Baráth Vendégház és Vendégasztal portáján, ahol autentikus beregi ízeket kóstolhatunk meg. Tengeridarás töltött káposzta, lapcsánka, tarkedli… Te mindegyik ételt ismered?

Cím: Tákos, Bajcsy-Zsilinszky út 27.

Tel: (70) 330 4209

TISZA-STRANDOK: TIVADAR ÉS GERGELYIUGORNYA (VÁSÁROSNAMÉNY)

Tengerpartot idéző homokos strandok, parkosított pihenőrész, lassan mélyülő vízpart jellemzi a Tivaradnál és Gergelyiugornyánál található szabadstrandokat.

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói
 

FOGLALJON online!

Foglalni szeretne? Kérdése van? Kérjük küldjön üzenetet számunkra például, hogy mikor érkezne vagy milyen apartmant szeretne. Készséggel válaszolunk minden megkeresésre!

Keressenbennünket:

4300 Nyírbátor, Fürdő utca
Hungary
+36 30 6038 409

Sign up for Newsletter: