Hívjon minket: +36 (30) 6038 409
H-4300 NYÍRBÁTOR, Fürdő utca – Sárkány Fürdő | |Nézze meg a térképen|
 

Szatmári-síkság legszebb látnivalói

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország legkeletibb megyéje, ahol rengeteg műemlék épület és természeti látnivaló várja az ide látogatókat. A megyében a Nyírség mellett a Szatmár-Beregi-síkság tömöríti a legtöbb épített nevezetességet, amelyeket mindenképp érdemes végig járni, ha a környéken járunk. Indulhatunk?

 • Túristvándi vízimalom
 • Szatmárcseke
  • Csónakos fejfás temető
  • Kölcsey Ferenc Emlékmúzeum
 • Tiszacsécse – Móricz Zsigmond Emlékmúzeum
 • Nagyar
  • Luby-kastély és rózsakertje
  • Petőfi fája
 • Csengersima – Református templom
 • Penyige – Lekvárium
 • Tarpai Szárazmalom

TÚRISTVÁNDI VÍZIMALOM

Ma is működőképes a Túristvándi településen található vízimalom, amelyről először 1315-ből maradt fenn írásos emlék. A fából készült építmény Európában egyedülálló 3 alulcsapós vízikerekével, népies stílusú szerkezetével.

Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetünk meg.

Cím: 4944 Túristvándi Zrínyi u. 29.

Nyitva tartás: minden nap 8-18 között

Belépő: Felnőtt: 200 Ft, Gyermek/Diák/Nyugdíjas: 100 Ft

SZATMÁRCSEKE

Csónakos fejfás temető

1776-ban nyitották meg Szatmárcsekén a napjainkban is használatban lévő temetőt, amelyben jelenleg közel 1200 fejfa magasodik. A szatmárcsekei fejfának sajátos, csónakra emlékeztető formája van, tölgyfából készül és a föld feletti része 1,5-2 méter magas is lehet. Szemben a hiedelmekkel a fejfák csónakhoz való hasonlósága nem a lakosok ősi, vízi járművével, a ladikkal függ össze. Kivétel nélkül minden fejfa felirata az A-B-F-R-A, vagyis A Boldog Feltámadás Reménye Alatt, és többségük a B-P, vagyis Béke Poraira felirattal zárul. Az 1970-es években műemlékvédelmi rekonstrukció zajlott a temetőben, majd 1973-ban műemlékvédelem alá helyezték.

Cím: Szatmárcseke, Táncsics u. 14.

2. Kölcsey Ferenc Emlékmúzeum

A költő 23 évig lakott Szatmárcsekén, életútjára, az itt eltöltött évekre és a községben szerzett Himnuszra emlékezve készült a Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Ház állandó emlékkiállítása. Az épület előtt Kölcsey Ferenc egész alakos szobra áll, melyet 1973-ban a Himnusz megírásának 150. évfordulójára Marton László alkotott.

Cím: Szatmárcseke, Kölcsey u. 46

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói

TISZACSÉCSE – MÓRICZ ZSIGMOND EMLÉKMÚZEUM

Az aprócska, nádfedeles parasztház egyik helyiségében az író születési idejének megfelelő bútorok, a másikban az író életpályáját jellemző kiállítás látható néhány személyes homijával. Móricz Zsigmond 6 éves korági élt családjával ebben a házban, amely a legújabb kutatások szerint nem a szülőháza.

Az épületről maga Móricz szeretettel írt az „Áldozó csütörtök” c. elbeszélésében. Eszerint „a ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfa erdővel körülvéve, a Tisza–parti füzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt.”

A ház mögött áll Varga Imre Móricz-szobra.

Cím: Tiszacsécse, Kossuth u. 29.

NAGYAR

Luby-kastély és rózsakertje

Nagyaron, a Luby- és Kende-kúriával átellenben áll a késő klasszicista Luby-kastély, amely 1878-79-ben épült. A kastélyt Luby Zsigmond fia, Luby Géza országgyűlési képviselő építtette eredetileg klasszicista stílusban, később eklektikus stílusban átalakították. Impozáns kék színét a felújítás során kapta.

Az épületet 2011-ben felújították és interaktív múzeum kapott helyet a falai között, emellett egy Pálmaház is nyitva áll a látogatók előtt. A legnépszerűbb látnivaló pedig a több kastély körül elterülő Rózsakert, amelyet a ritka fajok és a korhűség tesz unikummá.

Cím: Nagyar, Petőfi Sándor u. 6.

Belépő:

 • Kastély, Rosarium, Pálmaház: 1.200.- Ft/fő
 • Csoportos kedvezmény (8 főtől): 1.000.- Ft/fő
 • Családi belépő (2 felnőtt, 2 gyermek): 4.500.- Ft
 • Kert belépő (csak a kertben tett séta): 500.- Ft/fő
 • Interaktív játékok: 1.800.- Ft/fő
 • Csoportos kedvezmény (8 főtől): 1.400.- Ft/fő
 • 6 éven aluliak számára a kastély megtekintése díjmentes.

Nyitva tartás:

 • Kedd – Vasárnap: 9.00-19.00
 • Hétfő: Zárva

További információk: www.luby.hu

Petőfi fája

Az öreg kocsányos tölgy alatt írta Petőfi Sándor a hagyományok szerint a Tisza c. versét.

CSENGERSIMA – REFORMÁTUS TEMPLOM

A Szamos holtágból kialakított tó partján, festői környezetben áll a kicsiny, téglából épült, középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templom. A román stílusú templomot a XIII. században építették, majd 1729-ben újraépítettek. Festett famennyezete és berendezései 1761-ben készültek el. Műemléki helyreállítása 2000-ben fejeződött be.

Cím: 4743 Csengersima, Fő u. 28.

PENYIGE – LEKVÁRIUM

Közel száz éves épületben, a főút mellett áll a penyigei Lekvárium, amelynek már az udvarán is láthatók a szilvalekvárfőzés elengedhetetlen kellékei: a kemencék és a katlanok. Az épületben egy hagyományosan berendezett parasztkonyha fogadja a látogatót. A múzeum a lekvárfőzés hagyományát igyekszik bemutatni a látogatónak.

Ezen a tájon terem egy őshonos szilvafajta, a penyigei szilva (népi nevén: “nem tudom szilva”), ebből a szilvafajtából főzik a cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvárt, “Szatmár fekete aranyát”.

Cím: Penyige, Kossuth u. 105.

Szatmár és Bereg legszebb látnivalói
Lekvárium

TARPAI SZÁRAZMALOM

Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma Tarpán található. A XIX. század közepén fából készült, zsindellyel fedett épület felújítva várja a látogatókat.

Cím: Tarpa, Árpád u. helyrajzi szám: 1020/2.

 

Keressenbennünket:

4300 Nyírbátor, Fürdő utca
Hungary
+36 30 6038 409

Sign up for Newsletter: